
Het TETRA Whey’coholic project (2022-2024), is een samenwerking tussen UCLL en KU Leuven met als doel wei als innovatieve en duurzame grondstof te gebruiken voor de productie van bieren.
Wei is een nevenproduct dat in grote hoeveelheden gegenereerd wordt bij de verwerking van melk tot andere zuivelproducten zoals kaas, matten of yoghurt. Bij de productie van bv. 1 kg kaas wordt gemiddeld zo’n 9 L wei geproduceerd. Deze wei bevat echter nog waardevolle componenten zoals lactose (30-60 g/L) en proteïnen (6-10 g/L).
Grote zuivelbedrijven beschikken over heel wat technologieën om wei hoogwaardig te verwerken en te commercialiseren. Kleine en middelgrote zuivelverwerkers hebben momenteel echter weinig valorisatiemogelijkheden voor deze reststroom: hun wei wordt hoofdzakelijk gebruikt voor veevoeder, soms voor biogasfermentatie, uitgereden over het land of geloosd als afval.
Dit project onderzocht innovatieve manieren om wei deels of volledig te gebruiken als alternatief voor brouwwater, wat bijdraagt aan een duurzamer brouwproces met een lager water- en moutverbruik.