Nog 100 dagen tot de start van het EK!

aftelklok met de mascottes

Van 11 tot 15 september vormt Limburg vormt het decor voor de 2024 UEC Road European Championships. Alle wielerwedstrijden starten in Heusden-Zolder en aankomen in Hasselt. Daar tellen we graag naar af!

De aftelklok in Hasselt is een samenwerking met de UCLL en zal op een duurzame manier aftellen. Op het Dusartplein staat een container met bovenop een grote aftelklok. In de container zijn energiefietsen geïnstalleerd. Voorbijgangers die op de fiets plaatsnemen, even trappen en hun sportieve steentje bijdragen zorgen ervoor dat de klok de nodige energie krijgt om naar 11 september af te tellen.

Steven Vandeput en Zuhal Demir op de fiets

De klok werd tijdens het persmoment officieel in gang getrapt door de burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput en Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir.

Wie zelf eens op de fiets wil springen kan dat doen van maandag tot en met zaterdag van 10-17u, op het Kolonel Dusartplein in Hasselt.

We hopen dat studenten en inwoners van Hasselt en omstreken hier eens ‘een sprintje komen trekken’ en zo de klok mee komen aandrijven. Ongetwijfeld zijn ze dan ook nieuwsgierig naar de technische achtergrond en werking van dit systeem, speciaal ontwikkeld door onze studenten en onderzoekers van expertisecentrum Sustainable Resources. Fijn dat we onze expertise hier mogen tonen voor een zo’n groot sportevenement in Limburg, waar we de komende 100 dagen samen hard méé naar uitkijken!
Marc Vandewalle
Algemeen Directeur Hogeschool UCLL
Peter op de energiefiets
Als je fietst, wek je energie op. Die slaan we op in een batterij, vergelijkbaar met een thuisbatterij zoals die ook bij zonnepanelen gebruikt wordt. Daarvan maken we wisselstroom zoals die thuis uit het stopcontact komt. Zo drijven we de computer en de randapparatuur aan zodat de klok blijft lopen tot aan de start van het EK wielrennen.
Jan Elsen & Peter Van Hout
Expertisecentrum Sustainable Resources

Uiteraard mocht de start van de 100 dagen op heel wat persbelangstelling rekenen. Kijk, lees en luister gerust mee!

Onderzoek rond duurzame energie

Expertisecentrum Sustainable Resources zet in op onderzoek, dienstverlening en sensibilisering rond duurzame energie. Met ons Mobile Energy Park laten we je laagdrempelig beleven hoeveel energie je kan opwekken, opslaan én gebruiken.
De energiefietsen zijn ontstaan uit een studentenproject en zijn ondertussen integraal deel van het Mobile Energy Park van expertisecentrum Sustainable Resources.