Het is donderdag 21 september: Wereldalzheimerdag. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, een syndroom waarbij de hersenen informatie niet meer goed verwerken. 1 op 5 krijgt vroeg of laat te maken met dementie. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt dementie als één van de belangrijkste aandoeningen van onze tijd, want het aantal mensen met dementie blijft door de vergrijzing stijgen. Hier zijn 3 dienstverleningen die Expertisecentrum Health Innovation aanbiedt voor de omgang met dementie. 

Wereldwijd hebben zo'n 50 miljoen mensen te maken met dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zullen er tegen 2050 zelfs 150 miljoen mensen met de ziekte zijn. In ons land zijn er naar schatting zo'n 200.000 mensen met dementie. En dat aantal zal ook toenemen.

Dementie genezen kan vandaag nog niet, maar het proces vertragen wel. Als zorgverlener, mantelzorger of naaste is het niet altijd eenvoudig om met dementie om te gaan. Een greep uit ons aanbod rond dementie: 

Dementieharp

1 - Sensorische harp verhoogt de levenskwaliteit

Om de kwaliteit van leven van personen met dementie te verhogen, hebben we een interactieve harp ontwikkeld. Die speelt in op de zintuigen van personen met dementie en brengt hen daarnaast ook in beweging. Als je de staafjes van de harp aanraakt, worden licht-, geluids- en beeldfragmenten geactiveerd, wat het geheugen van de persoon stimuleert. Heldere momenten worden gecreëerd waardoor interactie met familie terug mogelijk is en gedragsproblemen door sociaal isolement beperkter worden.

Een samenwerking van expertisecentrum Health Innovation (UCLL Research & Expertise), designbureau It’s a Roel en woonzorgcentrum Toermalien.

2 – Ervaringsgerichte inleefsessies
voor zorgverleners

Als zorgverlener is het niet altijd eenvoudig om je te verplaatsen in een persoon met dementie. UCLL Research & Expertise ontwikkelde daarom een opleiding waarbij je dementie ervaart van binnen uit. Via interactieve inleefsessies, ervaringsgericht leren en reflectiemomenten duik je in de wereld van een persoon met dementie. Hoe is het om niet begrepen te worden? En om te veel of te weinig prikkels te krijgen? Hoe voelt het om nog wel plezier te beleven? Om herkenbare voorwerpen van vroeger te zien? Dit soort leren verhoogt de persoonlijke betrokkenheid in de zorgpraktijk en stimuleert empathie en reflectievermogen bij de zorgverlener.

Als zorgverlener is het niet altijd eenvoudig om je te verplaatsen in een persoon met dementie. Wij ontwikkelden een opleiding waarbij je dementie ervaart van binnen uit.
Sandra Martin
Sandra Martin
Verantwoordelijke bij Expertisecentrum Health Innovation

3 – Dementie beleven
tijdens een tweedaagse simulatie

Een theoretische opleiding is vaak niet voldoende om verandering te creëren op de werkvloer. Dit tweedaags simulatietraject biedt zorgverleners en studenten de kans om te ervaren hoe het is om te werken als professional en te wonen als persoon met dementie in een kleinschalige huiselijke omgeving. Tijdens simulatiedagen wordt de werkelijkheid nagebootst. Deelnemers kruipen zowel in de huid van zorgverlener als van bewoner. Acteurs wekken ook allerlei dagelijkse situaties tot leven: ze zijn afwisselend familielid, ergotherapeut, onderhoudsman, leidinggevende… 

over expertisecentrum health innovation

Expertisecentrum Health Innovation zet zich in om de gezondheidstoestand van de burger te verbeteren en creëert waarde voor het individu, de professional of de zorgorganisatie. Onze onderzoekers werken rond gezondheidspromotie, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg, ondersteuning van de zorgverlener... Ook slaan we geregeld de handen in elkaar met expertisecentrum Digital Solutions om technologische oplossingen voor de sector te ontwikkelen.