Of je als paralegal nu een bedrijfsjurist, advocaat of notaris assisteert, je job vraagt vaak veel van je: verantwoordelijkheidszin, flexibiliteit, inzet, ... Wil je het hoofd kunnen bieden aan al deze uitdagingen, dan is een goed netwerk heel belangrijk. Alhoewel er van het uitwisselen van visitekaartjes een nostalgische charme uitgaat, ligt deze manier om te netwerken al lang achter ons.

7 tips van vandaag …

  1. Maak gebruik van sociale media en toon daarbij betrokkenheid. Stel vragen en neem deel aan de groepsdiscussies. Positioneer jezelf daar en vraag of er andere paralegals buiten de groep die ook willen toetreden.
  2. Treed toe tot juridische verenigingen. De Paralegal Academy biedt de mogelijkheid contacten te leggen met junior en senior paralegals uit de regio of actief in dezelfde sector. Maar ook online zijn er een heel wat mogelijkheden.
  3. Blijf investeren in je relaties met alumni, gastsprekers en docenten, andere paralegals. Linked in maakt het gemakkelijker om deze mensen terug te vinden en met hen in gesprek te gaan.
  4. Ga naar events of neem deel aan  webinars voor paralegals. De Paralegal Academy heeft tot doel om deze events voor en door paralegals te organiseren.
  5. Neem deel aan deze netwerkmomenten door actief en empatisch te luisteren en vragen te stellen. Dit stelt degene met wie u in gesprek bent op zijn gemak en wekt vertrouwen. Communiceer daarbij op een positieve manier.
  6. Maak van netwerken een deel van je leven. Happy hours op Zoom, oude collega's tegen het lijf lopen, Teams vooraf momenten: beschouw dit allemaal als potentiële netwerkgelegenheden.
  7. Volg je contacten op. De follow-up is net zo belangrijk als het aangaan van een nieuwe netwerkrelatie. Je kunt hierin proactief in zijn: als een gesprek met iemand goed verloopt, noteer dan het thema waarover jullie gesproken hebben. De aanknoping de volgende keer zal een heel stuk gemakkelijker verlopen. 

Uiteindelijk zal je omringd weten door een netwerk ervoor zorgen dat je sterker zal staan in je professionele leven. Empower the paralegal!