Babo is een methodiek om met jonge kinderen (3-8 jaar) in gesprek te gaan rond het gezin, kinderen weerbaarder te maken (preventie) en geweld in het gezin bespreekbaar te maken (interventie). Babo geeft je de mogelijkheid om ook de allerkleinsten aan het woord te laten, individueel, in groep of samen met het gezin. 

De methodiek van Babo is ontwikkeld voor alle professionals die beroepsmatig met jonge kinderen in aanraking komen (leerkrachten, hulp- en zorgverleners). Centraal in de methodiek staat de figuur ‘Babo’. Babo nodigt jonge kinderen uit om stil te staan bij het leven in een gezin en geweld in het gezin bespreekbaar te maken. Aan de hand van tekeningen, doe-opdrachten, handpop en verhalen met Babo in de hoofdrol, vertellen jonge kinderen over de afspraken en gewoonten in hun gezin, over fijne en moeilijke gezinssituaties en over hun ervaren emoties. Babo oefent met jonge kinderen in het kunnen aangeven van grenzen en opkomen voor zichzelf in het gezin. Bovendien reikt Babo je concrete handvaten aan om zorgwekkende gezinssituaties en intrafamiliaal geweld vroegtijdig te detecteren en te bespreken met kinderen en ouders. Met de aangereikte werkvormen kan je een aanbod op maat uitwerken en integreren in de dagelijkse werking met jonge kinderen.  

Doelgroep

De navorming staat open voor zowel hulpverleners als leerkrachten die met jonge kinderen werken. We maken ons sterk dat de unieke uitwisseling tussen deze twee groepen professionals een meerwaarde is voor de kijk op het werken met kinderen rond het bespreekbaar maken van het gezin (preventief en curatief).  

Programma

1. BABO-WORKSHOP
De Babo-box kan je zo in jouw werking implementeren. Wil je echter graag kennis maken met de methodiek in een workshop? Dat kan!  In de workshop staan we stil hoe we met jonge kinderen kunnen spreken over hun gezin en hoe we geweld in het gezin bespreekbaar kunnen maken. We stellen Babo voor, oefenen de Babo methodiek in en gaan aan de slag met jouw noden, drempels en vragen rond Babo. We maken ons sterk om veel te oefenen en te werken met voorbeelden uit de praktijk, jouw ervaringen. Kortom, bereid je voor op een ‘hands-on’ servaring!

Inhoud

  • Kennismaking met Babo
  • De Babo-methodiek: algemene principes
  • Via Babo transparant communiceren met jonge kinderen over het gezin en IFG
  • Aan de slag met Babo: oefenen methodieken van Babo - focus op kinderen
  • Draagkracht bij jonge kinderen vergroten: opvangen wat er loskomt
  • Transparant communiceren met het gezin

2. BELEVINGSROUTE
Speciaal voor scholen (en leefgroepen): ‘Op tocht met Babo’

Kinderen uit de 2de – 3de kleuterklas en 1ste leerjaar worden meegenomen op een Babo-belevingsparcours die de drempel om te spreken over (stress en conflicten in) het gezin helpt te verlagen. Daarna gaat de leerkracht aan de slag met het Babo-pakket: In 4 themaweken leren kinderen veerkrachtig om te gaan met moeilijke situaties in het gezin. We eindigen met een Babo-interventie: elk kind gaat, onder onze begeleiding, aan de slag met stress in het gezin. We sluiten af met een toffe Babo-dans.

3. NAVORMING OP MAAT VAN JOUW ORGANISATIE
Wij zoeken naar een gepast format op maat van uw organisatie. Neem contact op met ons voor meer info. Onze gegevens vind je onderaan deze pagina.
Neem ook een kijkje op de projectwebsite: www.ucll.be/babo

Trainer

Anneleen Roelandts

Anneleen
Roelandts
lector
UCLL

Ze is orthopedagoge met expertise in moeilijk hanteerbaar gedrag bij jonge kinderen en lector binnen de opleiding Banaba Buitengewoon Onderwijs UCLL. Ze is ook expert intrafamiliaal geweld binnen de expertisecentrum Resilient People UCLL en leidt professionals op in het praten en werken met jonge kinderen en hun gezin rond intrafamiliaal geweld.

Praktische info

Op de campus is er parkeermogelijkheid. Je ontvangt een uitrijkaart aan het einde van de workshopdag.

Datum en locatie (met begin- & einduur)
UCLL Campus Hertogstraat
Prijs

€ 125/persoon voor Babo-workshops (excl. Babo-box, incl. lunch, water, koffie en thee)
Als je in je organisatie geen Babo-box hebt, is het belangrijk dat je zelf op voorhand een box bestelt via deze link
.

Wil je meer weten over de Babo-methodiek en Babo-box en/of wil je een vorming op maat voor jouw organisatie neem dan contact op met Anneleen Roelandts.

 

Contact

Anneleen Roelandts

Anneleen
Roelandts
Contact praktisch

Reinilde Van Wonterghem

Reinilde
Van Wonterghem
Analytisch nummer
5108001000
Interne referentie
RP00100