Ben je een professional die in aanraking komt met jongeren (13-18j) in conflictsituaties? Dan bieden we je met deze vorming via www.conflicthelden.be een innovatief instrument aan om jongeren hierin te ondersteunen!

De website van Conflicthelden.be werd in een onderzoek samen met jongeren en professionals aan hogeschool UCLL ontwikkeld op basis van principes uit de oplossingsgerichte therapie en cognitieve-gedragstherapie.

Aan de hand van deze vorming versterken we je vaardigheden en die van jongeren in het omgaan met conflictsituaties. Aan de hand van veiligheidsplannen en signalenplannen, interactieve oefeningen en methodieken geven we je de juiste tools om jongeren te begeleiden bij een conflict. Werken aan veerkracht en weerbaarheid? Inzetten op alternatieve conflict- of copingsstijlen? Emotie-regulatie en rust vinden? Omgaan met frustraties, agressie en pesten? We gaan dieper in op deze thema’s en geven je de juiste bagage mee om een held te worden in het begeleiden van conflictsituaties. Bovendien bieden we met de bijhorende website van Conflicthelden jongeren en hun begeleiders een eenvoudige oplossing op maat die aansluit bij de leefwereld en noden van de doelgroep en tegelijkertijd drempels van tijd en afstand overbrugt.

Doelgroep

Voor alle professionals die in aanraking komen met jongeren (13 – 18j) in conflictsituaties zoals begeleiders, opvoeders, (psychiatrisch) verpleegkundigen, contextbegeleiders, pedagogisch personeel, psychologen, (zorg)leerkrachten, sociaal werkers, …

Doelstellingen
  • Je ontwikkelt inzichten in blended werkvormen op vlak van conflicthantering
  • Je frist je basishouding op vlak van conflicthantering als professional op
  • Je leert jongeren taal geven aan hun noden en gevoelens
  • Je kan oplossingen aanreiken aan jongeren in verschillende fasen van een conflict
  • Je leert werken met www.conflicthelden.be, een online platform met verschillende methodieken
Programma

Werkvormen en methodieken
We verkennen de theoretische achtergrond van doeltreffende conflicthantering en de applicatie www.conflicthelden.be. We staan stil bij praktijkvoorbeelden, filmpjes en oefeningen. Aan de hand van casussen en rollenspelen worden nadien je competenties in werkgroepjes verder aangescherpt en besproken. We zorgen ervoor dat je het geleerde ook nadien direct kan inzetten op de werkvloer.

Meer weten over de website of deze vorming?
Neem een kijkje op deze website
of bekijk de welkomstvideo

Lesgever

Hanne Leirs

Hanne
Leirs
Docent
UCLL

Hanne Leirs is docent binnen het programma Welzijn, teamlid SPRONG van Resilient People; senior trainer LSCI, Rots en Water trainer en trainer Non-Violent Resistance.

Datum en locatie (met begin- & einduur)
Contact

Hanne Leirs

Hanne
Leirs
Analytisch nummer
5108001000
Interne referentie
RP00014