Risicotaxatie en -monitoring van dossiers van partnergeweld

Deze opleiding is gericht op professionals uit de sectoren politie, justitie en hulpverlening en biedt hen een handige tools om op een professioneel gestructureerde wijze situaties van partnergeweld te beoordelen, risico’s te bepalen en aanknopingspunten bloot te leggen voor het beheren van deze risico’s. De opleiding neemt de bredere context van het geweld in rekening en ondersteunt professionals in het beoordelen van risicofactoren op het niveau van de individuele betrokkenen, van de relatie en de interactie tussen de partners én het sociale en professionele netwerk waarin de relatie is ingebed. De opleiding gidst professionals tevens door een structuur om acties voor opvolging te ondernemen, gebaseerd op de regelgeving. Deze opleiding komt onder andere voort uit het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ‘De risicocyclus bij partnergeweld’. Meer informatie vind je hier

Doelgroep

Het RTI PG is bestemd voor al wie beroepsmatig geconfronteerd wordt met (potentiële) situaties van partnergeweld. Vaak moeten professionals beslissingen nemen die de betrokken partijen beschermen en/of begeleiden opdat het geweld in de toekomst niet (meer) voorvalt. Om dit te bereiken, moeten zij inschattingen maken over de huidige situatie, hoe die kan evolueren en wat de best mogelijk aanpak is. 

Wij focussen in eerste plaats op professionals van politie, justitie, en hulpverlening. Ook andere professionals die vaak werken met het thema partnergeweld of intrafamiliaal geweld komen in aanmerking.

Doelstellingen

Na het volgen van de basisopleiding beschik je als professional over de nodige kennis over risicotaxatie en partnergeweld, en ben je klaar om in de praktijk met reële casussen aan de slag te gaan. 

Programma

Om het werkveld in te lichten over de werking en inhoud van risicotaxatie bij partnergeweld organiseert het expertisecentrum Resilient People van UCLL een basisopleiding. De dagopleiding bevat volgende elementen:

  • Toelichting risicotaxatie
  • Praktijkgerichte en wetenschappelijke basis en werkwijze
  • Voorstelling van verschillende tools en toelichting van structuur
  • Inhoudelijke toelichting en interpretatie van risicofactoren
  • Demonstratie en de toepassing van tools in de eigen praktijk

Naast deze basisopleiding kunnen er opleidingen op maat worden aangeboden.

 

Trainer

Serafine Dierickx

Serafine
Dierickx
UCLL

drs. Serafine Dierickx is klinisch psycholoog. Zij werkt als kernexpert en senior onderzoeker bij hogeschool UCLL, waar zij onderzoek doet naar de preventie en aanpak van relationele conflicten, kindermishandeling, partnergeweld en gendergerelateerd geweld. Zij is tevens coördinator van het postgraduaat Hulpverlening bij kindermishandeling.

Anne Groenen

Anne
Groenen
Verantwoordelijke Expertisecentrum Resilient People
UC Leuven-Limburg

dr. Anne Groenen is doctor in de criminologische wetenschappen, maatschappelijk werker en familiaal bemiddelaar. Ze volgde diverse opleidingen in binnen- en buitenland over de aanpak van interpersoonlijke conflicten. Haar specialisatie is gericht op stalking, partnergeweld en scheidingen. Anne is verantwoordelijke van het expertisecentrum Resilient People (UCLL) en combineert dit met haar eigen praktijk voor bemiddeling.

Praktische info

De interactieve opleiding kan variëren in lengte naargelang de vraag (minimaal één uur, maximaal één werkdag). We bespreken graag met u waar en wanneer we deze dienstverlening kunnen organiseren. 

Datum en locatie (met begin- & einduur)
Prijs

Neem contact op met Serafine Dierickx (zij/haar) voor meer info en kostprijs.

Contact

Serafine Dierickx

Serafine
Dierickx
Analytisch nummer
6108001000
Interne referentie
RP00017