partnergeweld

Het expertisecentrum Resilient People (Hogeschool UCLL) onderzocht in 2022-2024 hoe medewerkers van politie, justitie, en hulpverlening (samen)werken in de preventie en aanpak van partnergeweld.

Dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek is van cruciaal belang omdat het een antwoord biedt op de behoefte aan meer kennis en vaardigheden binnen politie, justitie en hulpverlening om het risico op herhaald en ernstig partnergeweld in te schatten, te communiceren, en te verlagen.

Het onderzoek bevordert interdisciplinaire samenwerking, verbetert risicocommunicatie en sensibiliseert over de impact van partnergeweld, waardoor we als maatschappij effectiever kunnen optreden en betrokkenen bij geweld beter kunnen ondersteunen.

Op 16 mei 2024 organiseerde expertisecentrum Resilient People een studiedag. Meer dan 100 politie-inspecteurs, parketmagistraten en hulpverleners kwamen samen om hun kennis en vaardigheden rond partnergeweld te versterken. 

Ontdek op deze projectpagina de resultaten van het project gewijd aan het aanpakken van partnergeweld; je vindt hier praktische wegwijzers die professionals ondersteunen in het herkennen en aanpakken van risico’s. Gevecht met de tijd of gewoonweg fan van podcasts? Luister onderweg of vanuit je zetel naar de boeiende gesprekken met experten rond partnergeweld en de risicocyclus. 

risicocyclus

De risicocyclus?

Ontdek de wegwijzers die politie, justitie, en hulpverlening kunnen ondersteunen bij het omgaan met situaties van partnergeweld. Deze wegwijzers zijn gericht op de risicocyclus die een professionele medewerker doorloopt en omvatten drie stappen:

  • Risico-inschatting
  • Risicocommunicatie
  • en risicobeheer

OPLEIDING RISICOCYCLUS

Over al het onderstaande bieden wij een opleiding aan voor professionals die beroepsmatig geconfronteerd wordt met (potentiële) situaties van partnergeweld. De opleiding is op maat van jouw organisatie of vraag. Je vindt meer informatie hier

Wegwijzer partnergeweld

Partnergeweld is een omvangrijk, maatschappelijk probleem waar medewerkers van politie, justitie en hulpverlening dagelijks mee te maken krijgen. We hebben allemaal hetzelfde doel: we willen mensen zo goed mogelijk begeleiden om nieuw partnergeweld te voorkomen. In deze wegwijzer lichten we aan professionele medewerkers toe wat partnergeweld is en hoe je ermee kan omgaan. 

Download de Wegwijzer Partnergeweld

Wegwijzer risico-inschatting

In de stap van risico-inschatting proberen professionals, na de vaststelling van partnergeweld, in te schatten hoe groot de kans is dat er in de toekomst opnieuw partnergeweld zal plaatsvinden. Risico-inschatting begeleidt professionals in het inschatten van het risico op herhaald partnergeweld dat zij verwachten. Daarnaast begeleidt het hen in het ondersteunen van de (ex-)partners (zie ook wegwijzer risicobeheer).

Download de Wegwijzer Risico-inschatting

Wegwijzer risicocommunicatie

In de stap van risicocommunicatie zullen professionals uit hulpverlening, justitie en politie, na de vaststelling van partnergeweld, communiceren met collega’s van de eigen of een andere dienst over het risico op herhaald partnergeweld. Het doel is te voorkomen dat er nieuw partnergeweld plaatsvindt. En voor dit doel is heldere communicatie tussen professionals cruciaal.

Download de wegwijzer risicocommunicatie

Wegwijzer risicobeheer

De laatste stap omvat risicobeheer. Risicobeheer is gericht op het verlagen van het risico dat partnergeweld zich zal herhalen, met als doel om nieuw partnergeweld te voorkomen.

Download de wegwijzer risicobeheer

Podcast - In gesprek over partnergeweld

Of je nu onderweg bent naar je werk, wat vrije tijd hebt of gewoon op zoek bent naar een informatief luistermoment, de podcast biedt een handige en toegankelijke manier om meer te leren over risico-inschatting, -communicatie, en -beheer inzake partnergeweld.

Je kan de podcast hieronder afspelen of beluisteren via SoundCloud en Spotify
Veel luisterplezier!

Aflevering 1

Aflevering 2: hoe schat ik de risico's op partnergeweld in?

Aflevering 3: Hoe spreek ik over risico's op partnergeweld met collega's?

Aflevering 4: Hoe verlaag ik risico's op partnergeweld?

Ervaar de kracht van muziek


We verzamelden enkele krachtige nummers waar met noten en woorden ervaringen vertaald zijn. Recht uit hun, maar vooral ook naar ons hart. 
Beluister ze hieronder of bekijk de playlist op Spotify.
 

Casus die bij de wegwijzers hoort

Deze casus illustreert hoe de theoretische principes van de wegwijzers - inschatting, communicatie en beheer - in de praktijk worden toegepast. Zo krijg je niet alleen inzicht in de concepten, maar ook hoe je deze effectief kan toepassen.

Hoe is de situatie?

Een koppel, Lina en Marco, is betrokken bij ernstig fysiek partnergeweld. De directe aanleiding was een conflict over cadeaus die gekocht waren. Maar het geweld ontstond al eerder, geleidelijk aan. In de relatie was al een tijd sprake van een emotioneel steekspel tussen beide partners. Marco heeft een hoge positie maar zit sinds anderhalf jaar thuis met een burn-out waardoor er minder geld binnenkomt. Lina, financieel afhankelijk van Marco, vertoont tekenen van emotionele manipulatie en angst. Als zij het einde van de relatie aankondigt, na ernstig fysiek geweld, reageert Marco agressief en neemt hij controle over hun financiën en eigendommen. De situatie heeft een grote impact op het welzijn van Diederik, de zoon van Lina, waardoor zij de ernst van de situatie inzien. De psychiater van Marco verwijst Marco door naar een psycholoog.  

Risico-inschatting
(zie Wegwijzer Risico-inschatting)

De casusregisseur maakt een risico-inschatting, waarbij de burn-out van Marco, de financiële stress bij Lina en de controle over de financiën door Marco als risicofactoren worden meegenomen. Bovendien woont het koppel nog niet lang in Vlaanderen, waardoor er geen sociaal netwerk is. Voor beide partners is dit het derde huwelijk. Bij Lina is er sprake van grote bezorgdheid over financiën en angst voor haar veiligheid. Hoewel Diederik betrokken is in de situatie, is er wel een normale band tussen Diederik en Lina en Diederik en Marco. Ook staan beide partners open voor hulpverlening. Ze tonen motivatie om iets aan de situatie te veranderen, wat wordt meegenomen als beschermende factor.

Conclusie van de professional: er is risico op herhaald (ex-)partnergeweld.

Een uitdaging bij de risico-inschatting is de taal van het gezin. Beide partners spreken Frans. Hoewel de casusregisseur Frans spreekt, gold dat niet voor de andere betrokken professionals. Ondanks de taalbarrière is er tussen de casusregisseur en interne/externe partners, zoals de justitie-assistent, de psychiater en het team van de casusregisseur gecommuniceerd over de risico-inschatting.

Risicocommunicatie
(zie Wegwijzer Risicocommunicatie)

Crisishulp draagt de casus over aan een casusregisseur. De casusregisseur neemt na de risico-inschatting meerdere maatregelen om over de risico's te communiceren: zowel naar de betrokkenen als naar professionals. Er volgt communicatie tussen Veilig Huis en verschillende professionals over het risico op nieuw partnergeweld. De casusregisseur communiceert met alle actoren aan de hand van gegronde motivering, niet op basis van bijvoorbeeld kleurcategorieën. De communicatiestijl wordt aangepast aan de professional.

Om de communicatie met de betrokkenen in het Frans te laten verlopen, blijft de casusregisseur – die Frans spreekt – ondersteunen bij gesprekken met onder meer de politie, crisishulp (CAW) en het Justitiehuis.

Crisishulp heeft uitsluitend met de thuisblijvers (moeder en zoon) gewerkt, wat een ander perspectief geeft dan Veilig Huis die het hele systeem overziet. Crisishulp vindt het belangrijk dat de betrokkenen weten dat er informatie gedeeld wordt met Veilig Huis. De politie communiceert met Veilig Huis en niet met andere mogelijke betrokken hulpverlening. Veilig Huis fungeert als ‘doorgeefluik’. De politie hoeft geen inhoudelijke terugkoppeling, maar wil vooral weten of er opvolging is.

Ook het Justitiehuis en Veilig Huis werken nauw samen: in deze casus volgt een tijdelijk huisverbod waarbij het Justitiehuis na drie maanden de casus overdraagt aan Veilig Huis voor opvolging. De Justitieassistent kijkt vooral naar de uit-huis-geplaatste Marco. De communicatie verloopt tussen de Justitieassistent en de casusregisseur van Veilig Huis. Zij spreken af wie welke acties neemt en ze bekijken de voorwaarden voor de uit-huis-geplaatste. Ook hebben ze het over de zaken die na de overdracht opgevolgd moeten worden, bijvoorbeeld de aanmelding bij een werking rond agressiebeheersing. Daarnaast moet er contact opgenomen worden met de politie in de nieuwe woonplaats van Lina om mogelijke risico's te duiden.

De hulpverleners zien in deze casus dat er angst is rond communicatie met politie en parket, maar dat komt voornamelijk voort uit misvattingen (zwaailichten en combi’s). Hierbij communiceert de casusregisseur geruststellend en verklarend, zij legt uit dat politie en parket binnen het convenant moeten blijven en geen actie ondernemen op niet-gerelateerde feiten. De communicatie tussen de casusregisseur en de politie is directer en informeler, omdat beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en geen belemmeringen hoeven te omzeilen.

Verder is het belangrijk dat de communicatie geregeld hernomen wordt, omdat het gaat over een dynamiek en geen stabiel systeem. De communicatie vindt bijvoorbeeld tweemaal plaats met het crisisteam (CAW), driemaal met het justitiehuis, viermaal met de politie, enzovoort.

Risicobeheer
(zie Wegwijzer Risicobeheer)

De casusregisseur schat in dat er aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op nieuw partnergeweld tussen Lina en Marco. Daarom is er nood aan adequaat beheer. De casusregisseur kan steeds rekenen op collega’s om het beheer van de risico’s te bespreken.

De casusregisseur hanteert de vier benaderingen bij partnergeweld: monitoring/toezicht, controle/supervisie, interventie, bescherming en veiligheidsplanning.

Een tijdelijk huisverbod (THV) dient als controlemaatregel om de veiligheid van Lina en zoon Diederik te waarborgen. Ook na het THV loopt de communicatie tussen de betrokkenen een tijdje via de casusregisseur omwille van de veiligheid.

Daarnaast is er monitoring van de situatie door contact te houden met de politie in de nieuwe woonplaats van Lina en context bij de situatie te geven om zo de veiligheid van Lina te waarborgen, zelfs na de relatiebreuk.

Verder wordt er met de betrokkenen een veiligheidsplan opgesteld om het ophalen van ieders spullen, in de context van de relatiebreuk, vlot en veilig te laten verlopen. Bovendien vinden er interventies plaats om hulpverlening te bieden. Het gesprek met zoon Diederik, die getuige was van het geweld, leidt tot doorverwijzing naar een psycholoog. De psychiater van Marco volgt hem op en daarnaast komt er begeleiding door een psycholoog. Die aanpak is belangrijk om zo het risico op herhaling van geweld proactief te beheren.

De taal en het beperkte sociaal netwerk vormen een uitdaging bij de periode na het geweld. Het risicobeheer blijkt effectief en het koppel is, na de interventies, uit elkaar gegaan. Er heeft geen nieuw (ex-)partnergeweld plaatsgevonden.

Wil je meer informatie?

Over expertisecentrum Resilient People

Resilient People bouwt als interdisciplinair expertisecentrum mee aan de duurzame ontwikkeling van veerkrachtige relaties in de samenleving.

Met vier kernlijnen, bestaande uit medewerkers verbonden aan opleidingen van welzijn, gezondheidszorg, management en lerarenopleiding, zetten we in op deskundigheid, voeren we praktijkgericht onderzoek uit en bieden we vraaggestuurde dienstverleningen en navormingen aan, ter bevordering van sterke relaties en organisaties. We creëren maatschappelijk relevante projecten in de domeinen van welzijn, gezondheidszorg, justitie en onderwijs.