Binnen het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL werd een sensibilisatiecampagne ontwikkeld over geboorteverlof om correcte informatie te geven en mensen bewust te maken van geboorteverlof. Dit project kwam tot stand met de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Geboorteverlof | Tijd voor papa-zijn
Meer info over ons onderzoek vind je in deze voorstelling.
Geboorteverlof
Sinds 2023 hebben vaders en meeouders recht op 20 dagen geboorteverlof.
Als vader of meeouder heb je na de geboorte van je kind recht op 20 dagen geboorteverlof (ook wel ‘vaderschapsverlof’ genoemd). Je kan deze 20 dagen in één keer of gespreid opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Tijdens de eerste 3 dagen krijg je je volledige loon van je werkgever. De dagen erna krijg je een uitkering van het ziekenfonds.
Vaderschapsverlof, ouderschapsverlof of geboorteverlof? Er bestaan voor ouders verschillende maatregelen en soorten verlof om je werk en gezinsleven makkelijker te combineren. Een overzicht vind je op de websites van de Vlaamse overheid of de federale overheid.
Let op: dit is algemene informatie en daarom misschien niet helemaal juist voor jouw gezinssituatie, sector of soort contract. Vraag zeker na bij je werkgever, personeelsdienst of ziekenfonds wat voor jou van toepassing is.
Meer informatie over het geboorteverlof en het verschil tussen geboorteverlof, ouderschapsverlof en moederschapsverlof lees je in onze inspiratiegids.
Waarom geboorteverlof?
Geboorteverlof opnemen is een manier om meer ruimte te maken voor vaders en meeouders in het leven van een pasgeboren baby.
Tijdens de eerste 1000 dagen van ons leven, de periode van zwangerschap tot onze tweede verjaardag, groeien we enorm. We leren in deze periode eten, stappen, praten en zoveel meer. Het fundament voor deze enorm belangrijke tijd is hechting: de band tussen ouder en kind.
Nog te vaak denken we meteen aan de moeder die de baby draagt, troost en verzorgt en staan we niet genoeg stil bij de rol van vaders en meeouders. Ook zij zijn belangrijk om een band met hun baby op te bouwen en hun partner te ondersteunen. De moeder draagt de baby, maar de partner draagt de partner. Het wordt dan ook dringend tijd om meer aandacht te besteden aan vaders en meeouders.
Perspectief van werknemers en werkgevers
Vaders, meeouders en werkgevers vinden geboorteverlof belangrijk, maar zij ervaren nog uitdagingen om het geboorteverlof op te nemen of toe te kennen.
Uitdagingen voor vaders en meeouders om geboorteverlof op te nemen
Zo’n 40% van de vaders en meeouders ervaart moeilijkheden om geboorteverlof op te nemen (Van Hove, 2023). De belangrijkste uitdagingen zijn voor hen:
- Werkdruk
- Financiën
- Onduidelijke informatie en administratie
- Weinig begrip
Vaders en meeouders zien een rol voor hun werkgever om hen te ondersteunen en te informeren over het geboorteverlof.
Uitdagingen voor werkgevers om geboorteverlof toe te kennen
Ook werkgevers ervaren moeilijkheden om geboorteverlof toe te kennen. Enkele hiervan zijn:
- Zoeken naar een familievriendelijk beleid
- Een goede werk-privébalans ondersteunen
- Eigenschappen van de organisatie of sector die een uitdaging vormen voor geboorteverlof
De getuigenissen zijn deel van het onderzoek ‘Geboorteverlof’. Benieuwd naar alle getuigenissen van vaders en werkgevers over het belang, uitdagingen en noden die zij ervaren rond geboorteverlof?
Campagne: Tijd voor papa-zijn
Tijd met je kind doorbrengen is van onschatbare waarde. Tijdens de eerste weken na de geboorte rekenen je kind en partner op jouw steun. Door geboorteverlof op te nemen, geef je jezelf en je gezin de ruimte om te wennen aan de komst van je kindje.
Binnen project ‘Geboorteverlof’ verzamelden we ervaringen van (aanstaande) vaders en meemoeders en van werkgevers en HR-medewerkers in de opname en toekenning van geboorteverlof. Zij vertelden waarom zij geboorteverlof belangrijk vinden en welke uitdagingen ze ervaren op geboorteverlof op te nemen of toe te kennen. We bundelden deze verhalen samen en maakten hiervan campagnematerialen: video’s, een sensibilisatiegids en een poster.
Met deze campagne willen we correcte informatie geven over geboorteverlof en mensen bewust maken van geboorteverlof.
Inspiratiegids
Deze gids wil correcte informatie geven over geboorteverlof en mensen bewust maken van geboorteverlof. De gids biedt een leidraad voor vaders, meeouders en werkgevers bij de aanvraag en de opname van geboorteverlof. Je vindt er:
• Wat is geboorteverlof en wat is het belang hiervan?
• Wat zegt de wetgeving over geboorteverlof en welke administratie hoort hierbij?
• Hoe ervaren vaders, meeouders en werkgevers geboorteverlof?
• Stappenplan voor werkgevers in het toekennen van geboorteverlof.
• Stappenplan voor werknemers in het aanvragen van geboorteverlof.
Hier vind je de inspiratiegids en stappenplan:
Video's: ervaringen van ouders en werkgevers
Papa Dieter nam deel aan ons onderzoek en deelt zijn ervaringen met geboorteverlof. Annik Leliaert, personeelsmanager van UZ Leuven, vertelt ook hoe UZ Leuven als werkgever omspringt met geboorteverlof.
Bekijk alle video's
De video's zijn beschikbaar met ondertitels, audiobeschrijving en Vlaamse Gebarentaal
Ook jij kan een steentje bijdragen!
We willen zo veel mogelijk vaders, meeouders, moeders en werkgevers bewust maken van het belang van geboorteverlof en op die manier stimuleren dat ouders de volledige 20 dagen geboorteverlof inzetten.
Jij kan ons daarmee makkelijk helpen door:
- De link naar onze website te delen: geboorteverlof.ucll.be
Bijvoorbeeld op jullie sociale media of in jullie nieuwsbrief - De inspiratiegids te verspreiden naar (aanstaande) vaders en meeouder en werkgevers, te downloaden via de website: Inspiratiegids Geboorteverlof
- Een van de campagnevideo’s te delen: Playlist op YouTube
De video’s zijn beschikbaar met ondertitels, audiobeschrijving en Vlaamse Gebarentaal.
Je kan ze via YouTube ook downloaden als je dat zou willen. - De poster af te drukken en zichtbaar op te hangen
Poster
Druk de poster af en hang hem op een zichtbare plek om de boodschap mee te verspreiden.
Contact
Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? We horen het graag.
- Neem contact op met Sarah Vandekerkhof, de projectleider van dit onderzoek.
- Neem contact op met Anne Groenen, verantwoordelijke van het expertisecentrum Resilient People.
Zoek je meer inspiratie als ouder?
Expertisecentrum Resilient People werkt ook mee aan Vaderen.be. Vaderen.be is het resultaat van een tweejarig ontwikkelonderzoek van Odisee Hogeschool in samenwerking met tal van partners. Veel informatie over opvoeding bereikt vooral moeders. Daarom vertrekken wij op deze website vanuit de vragen van vaders van kinderen van 0 tot 18 jaar.
- 'Hoe kan ik samen met mijn kinderen een fijne tijd doorbrengen?
- Hoe kan ik meer rust vinden in mijn gezin?
- Hoe vind ik nog tijd met mijn partner?
- Hoe vormen we een team in de opvoeding?'
- ...