Borstvoedingsbegeleiding
Borstvoeding geven is een natuurlijk proces, maar ook een leerproces. Voor veel mama’s eentje dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Jij bent er om te helpen, te begeleiden en te ondersteunen. Deze navorming borstvoedingsbegeleiding biedt jou de kans om nog beter voorbereid te zijn op de vragen en problemen die moeders kunnen ervaren.
Het geven van borstvoeding is de meest natuurlijke manier om aan de primaire behoeften van een pasgeboren baby te voldoen. Moedermelk voorziet niet alleen in alle noodzakelijke voedingsstoffen, maar beschermt de baby ook actief tegen ziektes op korte en lange termijn. Borstvoeding speelt een cruciale rol in de emotionele ontwikkeling, biedt troost, geborgenheid en creëert een liefdevolle band tussen moeder en kind die levenslang voordelen oplevert.
Iedereen die professioneel bezig is binnen de moeder-kindzorg is welkom: vroedvrouwen, pediatrisch verpleegkundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen, diëtisten, kinesisten, osteopaten, kraamverzorgenden, onthaalouders, ...
De navorming borstvoedingsbegeleiding is een mooie opfrissing en biedt heel wat bijkomende inzichten voor de vroedvrouw die dagelijks werkt met moeder en kind. Voor andere zorgverleners is deze navorming een zeer mooie basis met de essentials van het lactatieproces en de ondersteuning van de moeder en haar kind waardoor je kan starten met beperkte voorkennis.
Deze navorming omvat 3 lesdagen en bestaat uit 6 modules:
• Borstvoedingsbasics
In deze module leer je de fundamentele principes van borstvoeding. We bespreken de voordelen van borstvoeding voor zowel moeder als kind, de samenstelling van moedermelk, de anatomie en fysiologie van borstvoeding en de technieken voor een goede aanleg.
• Problemen bij borstvoeding
Hier behandelen we de meest voorkomende problemen die moeders kunnen tegenkomen bij het geven van borstvoeding. Je leert hoe je deze problemen kunt herkennen, voorkomen en effectief oplossen.
• Borstvoeding in bijzondere situaties bij de moeder
In deze module richten we ons op situaties waarin de moeder extra ondersteuning nodig heeft, zoals bij borstvoeding na een keizersnede, bij meerlingen, of bij moeders met gezondheidsproblemen.
• Borstvoeding in bijzondere situaties bij de baby
Deze module behandelt speciale omstandigheden bij de baby, zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht en gezondheidsproblemen, en hoe je borstvoeding in deze situaties kunt ondersteunen en bevorderen.
• Borstvoeding en werken
Leer hoe moeders borstvoeding kunnen blijven geven wanneer ze weer aan het werk gaan. We bespreken praktische tips voor het afkolven, het bewaren van moedermelk en het combineren van werk en borstvoeding.
• Workshop borstvoeding begeleiden
Deze hands-on workshop geeft je de kans om de geleerde theorie in de praktijk te brengen. Je oefent met casuïstiek en krijgt feedback van ervaren lactatiekundigen om je vaardigheden te verfijnen. Tot slot krijg je een kijk op diverse hulpmiddelen die bij borstvoeding ter ondersteuning ingezet kunnen worden.
Evi Geuten
Evi is vroedvrouw, lactatiekundige, expertise in de derde lijn. Docent in de opleiding PBA Vroedkunde en coördinator van PG lactatiekunde en navormingen mbt borstvoeding.
Sylvie Vercammen
Sylvie is vroedvrouw, lactatiekundige IBCLC, expertise in de eerste, tweede en derde lijn.
Docent binnen PG lactatiekunde.
Inschrijvingen:
Je kan je enkel inschrijven via het inschrijfformulier, uiterlijk tot en met 15/10/2024.
Locatie:
UCLL campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven
KMO-portefeuille
Deze opleiding komt in aanmerking voor KMO-portefeuille.
Erkenningsnummer voor KMO-portefeuille: UC Leuven - DV.O103479
Erkende opleiding
Deze opleiding is een erkende opleiding inzake borstvoeding van het medisch en verzorgend personeel.