Sprekers 18 oktober 2024 – KLINISCH LEIDERSCHAP Geen positie, wel invloed!


Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, buitenshuis

Automatisch gegenereerde beschrijving


Alex Franssen is Hoofd Dienst Ontwikkeling & Vorming bij het Wit-Gele Kruis Limburg en combineert deze rol met een sterke academische achtergrond. Als lector aan PXL-Healthcare in Hasselt doceert hij in de Banaba Zorgmanagement en begeleidt het vormingstraject Klinisch Leiderschap bij UCLL/PXL. Met zijn expertise draagt hij bij aan de ontwikkeling van zorgprofessionals in de gezondheidszorg.

 

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, glimlach, nek

Automatisch gegenereerde beschrijving


Ellen Vlaeyen is tenure track professor aan de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen aan de UHasselt, waar ze twee nieuwe opleidingen mee vorm geeft: de master of science in de systeem- en procesinnovatie in de gezondheidszorg en de master of science in de verpleeg- en vroedkunde. Daarnaast is ze verbonden aan het Academisch centrum voor verpleeg- en vroedkunde aan de KU Leuven. Haar onderzoek focust op enerzijds geriatrische zorgaspecten zoals valpreventie en anderzijds op leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Met de missie om leiderschap in zorg te verbeteren, zet Ellen haar schouders onder het Netwerk voor Leiderschapsontwikkeling in Zorg.

 

 

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, glimlach

Automatisch gegenereerde beschrijving

 


Peter Lowette is Lector aan de UCLL, opleiding Bachelor Verpleegkunde. Naast zijn taak als Lector, stagebegeleider, simulatietrainer en trainer in de mentorenopleiding is hij coördinator (trainer) binnen het domein R&E, voor de externe vormingen klinisch redeneren en klinisch leiderschap.


Afbeelding met Menselijk gezicht, portret, persoon, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving


Sabrina Nachtergaele is verpleegkundige, onderzoeker en themalead leiderschap in de zorg aan de Arteveldehogeschool. Met een master in verpleegkunde en ervaring in verschillende functies binnen de zorgsector, richt ze zich op praktijkgericht onderzoek naar klinisch leiderschap en innovatie in zorgorganisaties. Ze ontwikkelt tools en opleidingen om zorgprofessionals te ondersteunen in hun leiderschapsontwikkeling en het stimuleren van intrapreneurship. Daarnaast is ze actief als spreker op (inter)nationale congressen en publiceert ze over klinisch leiderschap in de zorg.

 

 

Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, kleding, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving


Simon Malfait is psychiatrisch verpleegkundige en werkt momenteel als zorgmanager van de Klinisch Ondersteunende sector in het UZ Gent. Daarnaast is Simon klinisch professor aan de UGent en probeert hij op die manier de brug tussen praktijk en wetenschap te maken, én verder te werken aan de professionalisering en academisering van het verpleegkundig beroep. 
Simon is vooral gepassioneerd door patiënten- en familieparticipatie,hoe verpleegkundige zorg is georganiseerd (met bijzondere aandacht voor de rol van de hoofdverpleegkundige), zorgmodellen, leiderschap en ondernemerschap. Simon begeleidt momenteel ook verschillende ‘young potentials’. 
Simon is ook lid van de redactie van het Nederlands-Vlaams tijdschrift voor verpleegkunde, actief lid van de European Academy of Nursing Science en het Netwerk Verpleegkunde.

 

 

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving


Veerle Duprez is verpleegkundige van opleiding en heeft naast klinische ervaring ook een achtergrond in het verpleegkundig onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Veerle startte haar loopbaan als verpleegkundige in het UZ Gent. in de daarop volgende jaren was e lesgever, onderzoeker en opleidingscoördinator van de toenmalige afstudeerrichting ziekenhuis verpleegkunde. Veerle was werkzaam aan de Universiteit Gent en behaalde haar doctoraat op het thema van het competentie-ontwikkeling van verpleegkundigen in zelfmanagement-ondersteuning en counseling van chronisch zieken.

Haar onderzoek situeert zich op het terrein van competentie-ontwikkeling en leidershaps-ontwikkeling bij verpleegkundigen, en de organisatie van de verpleegkundige zorg. Veerle heeft ervaring met kwantitatief en kwalitatieve onderzoeksmethodes evenals diverse types van literatuuronderzoek en implementatieonderzoek. Veerle publiceert in toonaangevende internationale verpleegkundige tijdschriften 

Momenteel is Veerle verbonden aan het UZ Gent als diensthoofd van het Verpleegkundig Expertisecentrum (VEC). Het VEC heeft als missie om de verpleegkundige en vroedkundige beroepsontwikkeling en zorginhoudelijke innovatie in het UZ Gent, en daarbuiten, verder te ontwikkelen, stimuleren en ondersteunen. In lijn met de universitaire opdracht van het UZ Gent is de kernopdracht expertise, innovatie, onderzoek en onderwijs in zorg.