Lunchwebinar: Er circuleren naaktfoto’s van een leerling op school. Wat nu?
Er circuleren naaktfoto’s van een leerling uit jouw school. Hoe reageer jij?
Vlaamse jongeren geven aan dat zij vooral bij leeftijdsgenoten, ouders, en leerkrachten terecht kunnen wanneer ze slachtoffer worden van Image-Based Sexual Abuse (IBSA). Jouw reactie op zo’n moment maakt een wereld van verschil. Het kan bepalen hoe jongeren omgaan met deze ingrijpende ervaring.
In deze gratis lunchwebinar op 11/02/2025 van 12u15-12u45 krijg je in een kort maar krachtige sessie de belangrijkste inzichten over hoe jij als leerkracht effectief kan reageren en een jongere (14-16 jaar oud) kan ondersteunen die geconfronteerd wordt met IBSA.
Dit onderwerp staat centraal in het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van Resilient People (hogeschool UCLL) en Mios (UAntwerpen). Samen onderzoeken ze hoe we jongeren (14-16 jaar) beter kunnen ondersteunen door hun directe omgeving wanneer zij met IBSA te maken krijgen.
Image-Based Sexual Abuse (IBSA) is alomtegenwoordig bij jongeren. Het vereist onmiddellijke en doeltreffende reacties van hun omgeving. Dit onderzoek richt zich op drie belangrijke vormen van IBSA:
1. Het verspreiden van naaktbeelden zonder toestemming,
2. Het verzenden van naaktfoto's zonder toestemming (zoals "dickpics"),
3. Deepnudes (vervalsingen van seksuele beelden via geavanceerde technologieën zoals AI).
Kom meer te weten over hoe jij als leerkracht het verschil kan maken voor jongeren die geconfronteerd worden met online seksueel geweld.
Professionals uit de onderwijssector die werken met jongeren tussen 14-16 jaar oud: leerkrachten, zorg- en graadcoördinatoren, directie, en CLB medewerkers.
In deze lunchwebinar krijg je in een kort maar krachtige sessie de belangrijkste inzichten over hoe jij als leerkracht effectief kan reageren en een jongere (14-16 jaar oud) kan ondersteunen die geconfronteerd wordt met IBSA.
Sophie Wouters
Sophie Wouters is gezondheidsbevorderaar, seksuologisch hulpverlener en therapeut i.o. Ze is als onderzoeker verbonden aan hogeschool UCLL, waar zij onderzoek doet naar de preventie en aanpak van relationele conflicten, kindermishandeling, partnergeweld en gendergerelateerd geweld.
Serafine Dierickx
drs. Serafine Dierickx is klinisch psycholoog. Zij werkt als kernexpert en senior onderzoeker bij hogeschool UCLL, waar zij onderzoek doet naar de preventie en aanpak van relationele conflicten, kindermishandeling, partnergeweld en gendergerelateerd geweld. Zij is tevens coördinator van het postgraduaat Hulpverlening bij kindermishandeling.
Het lunchwebinar is gratis, maar inschrijven wel verplicht.