#MORELE VEERKRACHT - dialoogsleutels
OPEN IN DIALOOG OVER DILEMMA’S IN ZORG.
Als professional in de zorg aan de slag met dialoogsleutels, als instrument om je hart voor zacht te houden, vanuit verbinding met jezelf en de ander.
‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’ (Cohen, 2008)
De intrinsieke motivatie van waaruit de zorgprofessional kiest voor zorg, het zgn. innerlijk vuur, kan door toedoen van morele stress langzaam doven. Hoe blijft de zorgprofessional staande in een zorglandschap met bijzondere uitdagingen als het laten leven van dilemma’s die zich voordoen. Hoe laat je dilemma’s zo goed als mogelijk leven en op welke manier kan hierover met alle betrokkenen in dialoog gegaan worden, met als uitkomst moreel moedig en integer, samen met de zorgontvanger en zijn context een zo goed als mogelijk zorgantwoord te vinden.
Vanuit het boek ‘Zorgen zonder je hart te verliezen’ (Vanlaere, 2022), worden dialoogsleutels ingezet om op een laagdrempelige, constructieve en ethisch onderbouwde manier te reflecteren over dagdagelijkse kleine en grotere dilemma’s in zorg. Er wordt stilgestaan bij de opgaven, verlangens en loyaliteiten die aan de basis liggen van elk gedrag, met als uitkomst begrip en een zorgantwoord vanuit gedeelde besluitvorming.
Voor alle zorgprofessionals uit ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg, organisaties GGZ, justitie, partners eerstelijns- en tweedelijnszorg.
Zorgethische reflectie i.k.v. behoud en groei in kwaliteit van zorg en morele veerkracht
Kristel Liesenborghs
Kristel Liesenborghs is naast docent en onderzoeker ook procesbegeleider zorgethiek verbonden aan Resilient People. Ze verdiepte zich de afgelopen 15 jaar in het domein ethiek, is coördinator van het domein pediatrie binnen de bacheloropleiding verpleegkunde en studeerde systeemtheoretische begeleiding van gezinnen. Van basisopleiding neonatologieverpleegkundige die zich verder specialiseerde in perinatale counseling. Kristel is tevens docent binnen het postgraduaat Praktijkgerichte Jeugdcriminologie en het postgraduaat Kindermishandeling en begeleidt organisaties in het duurzaam borgen van zorgethiek. Daarnaast zetelt ze in de ethische commissie van een aantal organisaties.
€ 300
We beperken de groep tot maximum 10 deelnemers