Hoe zorg je ervoor dat je met je onderzoek buiten de hogeschool iets in beweging zet? Onderzoek met impact, dat willen we allemaal toch als onderzoeker. In deze opleiding ga je ontdekken hoe je met praktijkverhalen impact creëert. Het veranderingsproces start immers al vanaf het moment dat je nieuwsgierige vragen stelt en met oprechte belangstelling luistert.

In deze opleiding maken we je vertrouwd met de essenties van het waarderend onderzoek en narratief werk. Je leert (rijke) praktijkverhalen en kennis met elkaar verbinden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden. We begeleiden je om zo’n verhalen te vinden, beluisteren, interpreteren en documenteren. Je leert diepgaand luisteren, vragen stellen die de waardigheid van de verteller centraal stellen. Door verhalen tot leven te brengen, begrijp je hoe ze verschuivingen in de context kunnen veroorzaken. Je maakt verhalen die de ontdekte kennis en inzichten belichten.

Eén verhaal vertelt over de praktijk van iemand. In een reeks verhalen komen gedeelde en breder gedragen inzichten en thema's naar voor. Doorheen de groeiende verzameling van verhalen ga je betekenissen, rode draden en mogelijkheden ontdekken. Deze manier van onderzoek kan ingezet worden als actieonderzoek waar leren en veranderen al samengaan.

Wil jij verandering brengen? Wil jij als onderzoeker impact hebben vanaf je ermee begint, dan is deze opleiding iets voor jou.

Start 14 oktober 2024 (zie inhoud voor de data)

Doelgroep

Onderzoekers, beleidsmakers

Doelstellingen

In dit traject begeleiden we je bij het vinden, beluisteren, interpreteren en documenteren van rijke (praktijk)verhalen. Je leert enkele essenties uit het waarderend onderzoek en het narratief werk. Je begrijpt beter hoe het brengen van verhalen verschuivingen in de context kunnen veroorzaken. Je leert diepgaand luisteren, vragen stellen die de waardigheid van de verteller centraal stellen en kiezen voor levendige taal. Je leert verhalen maken die de ontdekte kennis en inzichten belichten. Doorheen de groeiende verzameling van verhalen ga je betekenissen, rode draden, lessen en mogelijkheden ontdekken. Eén verhaal vertelt over de praktijk van iemand. In een reeks verhalen komen gedeelde en breder gedragen inzichten en thema's naar voor..

Programma

Sessie 1: Basisprincipes van narratief onderzoek

 Datum: 14 oktober 2024 Tijd: 09.00u - 12.30u (3,5 uur - Online)

In deze eerste sessie duiken we in de wereld van narratief onderzoek en verkennen we de basisprincipes. Door interactieve gesprekken en ervaringsoefeningen krijg je een dieper inzicht in deze principes en ontdek je toepassingsmogelijkheden voor je eigen onderzoek.

 

Sessie 2: Opzetten van narratief onderzoek  

Datum volgt ( 3,5u- Online)

De tweede sessie richt zich op het begrijpen van de context waarin onze verhalen ontstaan en hoe we kunnen omgaan met dominante veronderstellingen. Daarnaast verkennen we de kracht van taal en leren we hoe generatieve vragen ons onderzoek kunnen vormgeven. Samen creëren we generatieve vragen en testen we deze uit in interactieve oefeningen.

 

Sessie 3: Narratief onderzoek binnen mijn eigen Onderzoekspraktijk

Datum volgt  Tijd: 09.00u - 16.30u (7uur - Locatie: Heverlee)

In deze hands-on sessie gaan we dieper in op de toepassing van narratief onderzoek binnen jouw eigen onderzoekspraktijk. We bereiden samen een eerste toepassing voor en gaan vervolgens aan de slag. Dit is een intensieve dag waarin je de opgedane kennis in de praktijk brengt.

Na afloop van de live-leerdag bieden we persoonlijke begeleiding aan. Elke deelnemer kan beroep doen op ondersteuning voor zijn eigen onderzoek. We voorzien een uur coaching per deelnemer.

 

Sessie 4: Intervisie - Leren uit de verhalen en van elkaar

Datum volgt Tijd: 09.00u - 12.30u (3,5 uur - Online)

In de laatste sessie leren we van elkaar. We delen ervaringen, geven feedback en reflecteren samen op de toepassing van narratief onderzoek.

Trainer

Grete Gysen

Grete
Gysen

Grete Gysen is onderzoeker en lector bij de hogeschool UCLL.
Tijdens haar loopbaan kreeg ze vanuit verschillende rollen de kans om complexe uitdagingen aan te gaan. Als projectleider, beleidsmedewerker, adviseur, onderzoeker, opleider. In een stad, in het onderwijs, in de privé. Het waren stuk voor stuk boeiende ervaringen die haar vormden tot de persoon die Grete vandaag is: iemand die samen met anderen het verschil wil maken. Steeds vanuit een onderzoekende en nieuwsgierige houding op zoek naar datgene wat telt.

Véronique Debeys

Véronique
Debeys

Véronique Debeys is docent & onderzoeker bij UC-Leuven-Limburg. Haar passie is communicatie en krachtgericht coachen.
Ze gelooft in krachten en talenten van mensen en organisaties. Mensen en groepen in beweging brengen is haar drijfveer.

Locatie en periode
Online
Prijs

€650

Deze opleiding komt in aanmerking voor tussenkomst via KMO-portefeuille, onder het thema 'bedrijfsstrategie'. Na inschrijving ontvang je meer info.

Contact praktisch

Stefan Lycops

Stefan
Lycops
Interne referentie
SO00170