Bekijk de video's over onze projecten, navormingen en dienstverlening!

Health Innovation
GezondheidsinnovatieKruimelpad
Maak kennis met Health Innovation

Hoe inspireren eerstelijnszones samenwerking?
Met trots lanceren Tine Vynckier en Sam Pless het boek 'Hoe inspireren eerstelijnszones samenwerking?'
Dit inspiratieboekje is voor iedereen die op zoek is naar acties om samenwerking te stimuleren in de eerste lijn. Maar ook voor eerstelijnszones die willen nagaan of ze alle types acties om samenwerking te stimuleren uitvoeren.
Meer info? Op zoek naar ondersteuning? Mail dan naar sam.pless@ucll.be.

Gids ‘Op naar doelbewust samenwerken’
Hoe zorgen we ervoor dat niemand tussen de mazen van het net valt? Die vraag stond centraal in een intervisietraject in Tienen, waar verschillende zorg- en hulporganisaties samenkwamen om doelbewuste samenwerking als hefboom te verkennen. Dit boekje biedt handvatten om samenwerkingen kritisch te evalueren en sterker op te bouwen.
Uitleg op maat of ondersteuning nodig? Mail auteur en collega sam.pless@ucll.be.

Samenwerken rond zorgzame buurten: aandachtspunten, leidraden en tools
Dit rapport biedt professionals inzichten, leidraden en tools voor buurtgericht samenwerken. Gebaseerd op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, legt het uit hoe belangrijk het is om de eigenheid en schaal van initiatieven te (h)erkennen. Het bijhorende boekje vat de belangrijkste bevindingen samen en benadrukt het belang van tijd geven aan een zorgzame buurt om te groeien.
Onderzoeker Sam Pless van het expertisecentrum Health Innovation staat aan de basis van deze publicaties.

Bouwblokken voor burenhulp
Collega's Anabel Wanzeele, Tine Vynckier en Sam Pless lanceerden ‘Bouwblokken voor burenhulp’. Dit reflectie-instrument is voor eenieder die een leidraad met aandachtspunten nodig heeft om te bepalen of burenhulp al dan niet een mogelijkheid is in een bepaalde situatie.
'Bouwblokken voor burenhulp' ontstond binnen een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar het potentieel van digitale buurtplatformen voor zorg- en welzijnsprofessionals. De leidraad en aandachtspunten werden gedetecteerd en ontwikkeld doorheen gesprekken met verschillende professionals alsook cocreatiesessies.

Doegids ‘Samenwerken rond zorg en welzijn’
De doegids helpt reflecteren en actie ondernemen m.b.t. een aantal structurele drempels bij samenwerken rond zorg en welzijn. Onderzoekers Sam Pless en Jasmine Buntinx schotelen workshops, een zelftest en een hele lijst suggesties voor om hieraan te werken.

Reflectiehulp ‘WerktSamen?’
Dit instrument ontstond doorheen een intervisietraject met CAW Oost-Brabant, begeleid door onderzoeker Sam Pless van hogeschool UCLL - R&E Health Innovation. Ze bespraken lopende en mogelijke samenwerkingen, om te identificeren wat de vragen zijn die we onszelf en partners moeten stellen. Dit instrument is onvermijdelijk onvolledig, maar hopelijk helpt het je misschien ook bij het reflecteren over het al dan niet aangaan, verderzetten, vormgeven, … van samenwerkingen.
Begeleiding op maat nodig? Mail sam.pless@ucll.be.

Tips voor samenwerken in zorgzame buurten
Dit document bevat tips en acties voor samenwerken in zorgzame buurten (soms afgekort naar ‘ZZB’). Ze ontstonden uit intervisies met SAAMO-medewerkers actief in zorgzame buurten. De eerste intervisie richtte zich op samenwerken met lokale besturen. De tweede op samenwerken met lokale partners. De tips en acties zijn echter breed toepasbaar, en de twee reeksen overlappen deels.
Meer info, vorming of begeleiding op maat? Mail sam.pless@ucll.be.

Inspiratiebundel ‘Zorg en welzijnsvernieuwers’
De inspiratiebundel bevat interviews met negen vernieuwers uit zorg en welzijn op vlak van samenwerking. Dit werk ontstond binnen een contractonderzoek voor SAAMO Limburg en West-Vlaanderen, gefinancierd door Fonds dr. Daniël De Coninck, Cera en Porticus.
Meer info, vorming of begeleiding nodig? Mail sam.pless@ucll.be.

Rapport ‘Samenwerken rond zorg en welzijn breed bekeken’
Het rapport ‘Samenwerken rond zorg en welzijn breed bekeken’ presenteert een exploratieve case studie van samenwerking en haar stimulerende en remmende factoren in Beernem, Geraardsbergen, Ninove en Tongeren’.
We bevroegen zorg- en welzijnsprofessionals in vier steden en gemeenten naar hun ervaringen m.b.t. samenwerken rond zorg en welzijn. Het rapport presenteert de bevindingen hiervan, gekaderd vanuit een aantal theoretische kaders.
Meer info, vorming of begeleiding op maat? Mail sam.pless@ucll.be.

Reflectiekader ‘Meer en beter samenwerken rond zorg en welzijn’
Het reflectiekader is bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals die willen stilstaan bij een aantal aandachtspunten bij samenwerken: mindset, kennismaking en verbinding, synergie exploreren en organiseren. Ook gaat het dieper in op de nood aan rolverduidelijking tussen lokaal bestuur en eerstelijnszone, regelluwe ruimte en structurele financiering.
Doorheen drie hoofdstukken word je meegenomen doorheen bovenstaande aandachtspunten. De hoofdstukken heten ‘Persoonlijk maken’, ‘Samen maken’ en ‘Politiek maken’.
Meer info, vorming of begeleiding op maat nodig? Mail sam.pless@ucll.be.

Educatief spel Buren-Binder
‘Buren-Binder’ helpt bij het ontdekken van de mogelijkheden en beperkingen van burenhulp. Het spel laat spelers kennismaken met verschillende buren, elk met unieke achtergronden, kenmerken, hulpvragen en talenten. De speurtocht stimuleert spelers na te denken over hun eigen hulpvragen en talenten, en start zo gesprekken en echte verbindingen. Dit educatief spel werd ontwikkeld voor professionals, buren, scholen, verenigingen,…
Het spel is momenteel in productie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van UCLL Research & Expertise om op de hoogte gebracht te worden wanneer je het spel kan bestellen.

Educatief spel ‘Samen voor doel’
Dit educatief spel is ontwikkeld voor zorg- en welzijnsprofessionals die op een alternatieve manier willen reflecteren en discussiëren over het doelbewust vormgeven van samenwerkingen.
Het spel ontstond tijdens het begeleiden van een intervisietraject waarin we zochten naar de hefbomen voor geïntegreerde zorg, samen met Begeleid Wonen, Broeders Alexianen, CAW, CGG, eerstelijnszone Zuid-Oost Hageland, ervaringsdeskundige Koen Van Hemelryck, GBO, Hestia en Huisartsenwachtpost ‘Tienen en omgeving’. Vervolgens ontwikkelde het spel zich verder door het te spelen in Zorgzame Buurt Aalst, Eerstelijnszone Dender vzw en Eerstelijnszone Klein-Brabant Vaartland.
Wil je het spel spelen onder begeleiding? Mail sam.pless@ucll.be.

Casusoefeningen ‘Doelbewust samenwerken’
De casusoefeningen zijn bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals die in groep willen reflecteren en discussiëren over het vormgeven van doelbewuste samenwerkingen.
De oefeningen bestaan uit:
- Een draaiboek om de oefening te begeleiden
- Een werkbundel met vier casussen
- De A3-hulppagina’s met schema’s en afbeeldingen
Om de oefeningen te kunnen maken en begeleiden, is enige achtergrond m.b.t. ‘doelbewust samenwerken’ noodzakelijk. Zie hieronder een link naar het geïllustreerd boekje over ‘doelbewust samenwerken’.
Graag begeleiding bij het maken van de casusoefeningen? Mail sam.pless@ucll.be.