
Inclusive Society
Inclusie, participatie en diversiteitKruimelpad
Tablet4Specials: tablet gebruik voor personen met een lage ontwikkelingsleeftijd
Benieuwd naar de mogelijkheden van het inzetten van apps en tablets bij kinderen en volwassenen met een lage ontwikkelingsleeftijd? Zit je peuter zich dezer dagen te vervelen of werk je met cliënten of leerlingen met een ernstige meervoudige beperking en zoek je iets om hun vrije tijd in te vullen? Dan moet je zeker meer lezen over dit onderzoeksproject.
In het begeleiden van kinderen en volwassenen met een lage ontwikkelingsleeftijd wordt regelmatig de vraag gesteld naar het of en hoe inzetten van tablets als ondersteunend hulpmiddel. Deze toestellen zijn vaak voor handen in het gezin, de school of de voorziening. Toch zit de begeleiding of de ouders dan vaak met een aantal vragen zoals: Zijn er goede apps om te gebruiken? Waar kan dit allemaal voor ingezet worden? Is dit een alternatief voor andere communicatieapparatuur? Waar hou je best rekening mee als je een tablet gebruikt…
In dit onderzoek werd er samen met de personen met een beperking in kaart gebracht waarvoor zij een tablet gebruiken en welke aandachtspunten hierbij zijn. Dit was een vorm van inclusief onderzoek: “onderzoek met hen, door hen maar nooit over hen heen”. De deelnemers worden op deze manier co-onderzoeker en zijn mede-eigenaar van de resultaten in de verschillende testingsfases. Zo creëer je een hoog level van user-friendly-design van het product dat volledig is afgestemd op de noden van de doelgroep.
Het product van dit onderzoek was tweevoudig. Ten eerste is er een gebruiksvriendelijk boekje met implementatietips. Het doel van dit boekje is om een eerste kennismaking in het gebruik van tablets te vergemakkelijken voor mensen met een beperking en hun begeleiders of ouders. Er is een enorm gamma aan apps verkrijgbaar. Aan de hand van een beperkte selectie apps willen we laten ervaren welke ondersteuning er allemaal zou kunnen door gebruik te maken van een tablet, ook voor mensen met een lage ontwikkelingsleeftijd.
Ten tweede rolde hier een navormingstraject uit dat elk jaar opnieuw voor lange wachtlijsten zorgt. Zowel ouders als leerkrachten schrijven zich in voor deze vorming om de e-inclusie van hun gezinslid of leerling te bevorderen.
Er zijn heel wat manieren waarop je met ons in zee kan gaan. Als UCLL Research & Expertise stellen we onze expertise immers graag ter beschikking van bedrijven, organisaties en overheden.
Op grote schaal en/of contractueel
Onderzoeken groot of klein; we gaan de uitdaging altijd aan. Veelal zijn de grootschalige projecten subsidieprojecten in samenwerking met diverse partners uit binnen- en buitenland. In opdracht van een organisatie, binnen een duidelijke scope en met een vooropgesteld budget is ook contractonderzoek mogelijk.
Maatwerk als maatstaf
Samen gaan we op zoek naar financieringsmogelijkheden voor je project.
Ook onze studenten doen mee
Méér Moving Minds nodig? Via studentenprojecten, tijdens stages of binnen het kader van een bachelorproef kunnen we onze studenten aanspreken om deel uit te maken van jouw ambities.
Expertise = onze service aan jou
Wist je dat je steeds ons advies kan inwinnen over een brede waaier aan onderwerpen? In een eerste gesprek detailleren we samen we de verwachtingen én bespreken we de de mogelijke verdere stappen.
BLIKOPENER
Met financiële steun van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kan UCLL Research & Expertise u gratis aanbieden:
- Ondersteuning bij de analyse van uw vraag of probleem
- Eerstelijnsadvies
- Verwijzen naar de geschikte partijen die u een oplossing kunnen bieden; het volledige netwerk van Vlaamse hogescholen staat voor u klaar!
Raadpleeg de website: www.blikopener.vlaanderen