Gratis online inspiratiefestival voor iedereen die mee wil zijn met vernieuwing in onderwijs:

  • Wiskunde is kinderspel
  • AI integreren in jouw school
  • Werken met sterktes van leerlingen in superdiverse klassen
  • Visie-ontwikkeling in jouw school

 

Ons aanbod is gebaseerd op recent praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met en voor de praktijk.

 

Wie zijn we?

Education & Development is een expertisecentrum binnen UCLL.

 

Wat doen we?

Binnen Education & Development houden we de vinger aan de pols bij wat leeft en beweegt in onderwijs. We spelen in op recente ontwikkelingen binnen onderwijs en doen hier praktijkgericht onderzoek rond voor én met leraars, directies, beleidsmedewerkers onderwijs, kinderen en jongeren.

Ons onderzoek resulteert in:

  • relevante inzichten voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren in een educatieve context.
  • concrete tips en materialen voor de praktijk

 

Die willen we graag met je delen!

Doelgroep

Leraren basisonderwijs & secundair onderwijs, directies, beleidsmedewerkers, begeleiders van jonge kinderen.

Programma

We bieden 2 parallelle sessies aan. Deelnemers schrijven in voor 1 of 2 achtereenvolgende sessies naar keuze.

 

Sessie 1 (19:00-19:30):

AI integreren in jouw school.

Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse realiteit. De vraag is niet langer óf we AI moeten integreren in het onderwijs, maar hóe we dit optimaal kunnen doen.

Tijdens deze inspiratiesessie ontdek je concrete toepassingen die zowel jouw leerlingen als jijzelf kunnen gebruiken om AI als krachtige hefboom voor leren in te zetten.

 

Wiskunde is Kinderspel: doelgericht werken rond wiskunde in de kleuterklas.

In het spontane spel van kleuters zien we vaak wiskundig denken en handelen. Door deze observaties bewust te koppelen aan groeilijnen en leerplannen, bouwen we verder op het spontane spel van kleuter en tillen het op, zodat ze er nog meer uit meenemen. Door dat stukje wiskunde ook in hoeken en opdrachten te integreren, bieden we kleuters kansen om wat ze leren nog meer betekenis te geven en vast te zetten.

Deze aanpak biedt concrete handvaten om doelgericht te werken vanuit hun interesse. In deze inspiratiesessie krijg je, via een praktijkvoorbeeld, een eerste inkijk in de kernideeën achter deze methode.

 

Sessie 2 (19:30-20:00):

Werken met sterktes in superdiverse klassen.

Elke leerling brengt een eigen verhaal mee naar de klas. Een unieke mix van cultuur, taal en ervaringen die, als je het goed aanpakt, een enorme rijkdom kan zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat élke leerling zich gezien en gewaardeerd voelt?  Wanneer leerlingen zich erkend en aangesproken voelen, groeit niet alleen hun zelfvertrouwen, maar wint de hele klas.

In deze inspiratiesessie ontdek je hoe je leerprocessen zo organiseert dat leerlingen hun persoonlijke sterktes kunnen inzetten. We bieden je een aantal praktische handvatten die je meteen in je klas kan toepassen.

 

Visie-ontwikkeling op jouw school.

Elke school bouwt aan een onderwijsvisie. In de praktijk merken we echter dat dagelijkse beslissingen van leraars, over leerinhouden, begeleiding of studiekeuze, vaak worden gestuurd door hun impliciete overtuigingen. Die onderliggende logica verschilt soms sterk binnen een team en dat maakt het niet evident om als school een duidelijke en gedeelde koers te varen.

In deze inspiratiesessie ontdek je aan de hand van concrete casussen hoe je visieverschillen op je school zichtbaar maakt en tonen we je hoe je als schoolteam kan werken aan een gedeelde visie.  

Het boek Onderwijsdilemma’s. Denken over de grammatica van het secundair onderwijs (Acco) vormt het vertrekpunt van deze sessie.

 

Praktische info

Je ontvangt voor de start een Teamslink om deel te nemen.

Datum en locatie (met begin- & einduur)
Online
Prijs

Dit inspiratiefestival wordt u gratis aangeboden. Wie zich inschrijft voor 6 april maakt op 6 mei kans op een gratis boekenpakket.

Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.

Contact

Katrien Goossens

Katrien
Goossens
Contact praktisch

Elke Truyens

Elke
Truyens
Analytisch nummer
5101001000
Interne referentie
ED00195